Spring naar de tekst Spring naar de hoofdnavigatie

Welkom op de website van de Academische Werkplaats Jeugd in Twente (AWJT). Op deze site vindt u informatie over de AWJT en organisaties waarmee wij samenwerken. Als AWJT begeleiden wij zorg rondom kwetsbare kinderen door middel van onderzoek. We bieden kansen voor het stimuleren van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van effectieve interventies en goede ketensamenwerking om de zorg voor de jeugd effectiever te maken.

Academische werkplaats jeugd twente

Gezonde kinderen in krappe tijden van start gegaan in Almelo

In mei is onder begeleiding van Mirella en Peter het programma Gezonde kinderen in krappe tijden van start gegaan in Almelo. 
1e bijeenkomst Almelo doet mee
Op de foto van links naar rechts: Mirella (Almelo doet mee),
Peter (gemeente Almelo) en Mariska (AWJTwente)

Het programma heeft als doel de gezondheid van kinderen te vergroten die opgroeien in armoede. Ook heeft het programma als doel om de gezondheid van ouders te verbeteren. Een verbeterde gezondheid van de ouders zorgt voor een betere gezondheid van de kinderen. Het programma is tot stand gekomen door een waardevolle samenwerking tussen AWJT, personen met ervaring met het leven met kinderen en een krappe beurs (ervaringsdeskundigen) en professionals. 

In Almelo is het programma goed ontvangen. De deelnemers waren meteen erg open, men ervaarde direct een klik en er werden al veel ervaringen gedeeld.
1e bijeenkomst Almelo
Mirella en Peter: ‘Bijgaande foto, die gemaakt is tijdens de eerste bijeenkomst,
laat zien hoe snel en gemakkelijk de “individuen” een groep vormden.
Het thema heeft een verbindend effect. Iedereen wil het beste voor haar kind.’

Het programma bestaat uit 5 bijeenkomsten. In elke bijeenkomst staan één of meerdere onderdelen van gezondheid en welzijn centraal. Deze onderdelen zijn:
• Mijn lichaam
• Mijn gevoelens en gedachten
• Nu en later
• Lekker in je vel zitten
• Meedoen
• Dagelijks leven
Deelnemers bepalen zelf wat hun doelen zijn en er is veel ruimte voor eigen invulling. Twee mensen begeleiden de bijeenkomsten: een professional en een persoon met ervaring met armoede die zelf in armoede leeft of leefde.

In het najaar starten de volgende gemeenten met het programma:
- Losser
- Oldenzaal
- Tubbergen
- Hellendoorn
- Hof van Twente