Rapport Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling bij ongeboren en jonge kinderen (leeftijd -9 maanden tot 4 jaar) in de regio Twente 2020-2021
Achtergrond van het onderzoek
Wanneer ongeboren of jonge kinderen door huiselijk geweld of kindermishandeling onnodig lang in een onveilige situatie verkeren, heeft dit grote gevolgen voor zowel de pre- en postnatale hechting als ook voor de algehele ontwikkeling en lange termijn gezondheid van het kind.
In de Twentse praktijk is de ervaring dat het merendeel van de meldingen bij Veilig Thuis Twente (VTT) gebeurt als het kind al geboren is of ouder is dan 6 maanden. Daarnaast blijkt dat na een VTT melding niet altijd een integratief gezinsbehandelplan is opgesteld. Tenslotte lijkt de ketensamenwerking dusdanig versnipperd te zijn, dat een duurzame verandering bij deze gezinnen nog onvoldoende ontstaat. In dit project wordt een MDA++ methode in de pilot gemeente Hengelo ontwikkeld, waarvan een integratief gezinsbehandelplan onderdeel is.
Het onderzoek is in januari 2022 afgerond. De evaluatie van het onderzoek kan gelezen worden in het rapport "Pilot MDA++ Hengelo - Projectenpool "Van denken naar doen" (Ben Boksebeld - Lectoraat Social Work, Saxion). Dit rapport is op te vragen bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Promotie Annemieke Konijnendijk
Van harte gefelicteerd!
Annemieke Konijnendijk voerde vanuit de AWJT een promotieonderzoek uit aan de Universiteit Twente naar het handelen van professionals bij vermoeden van kindermishandeling. Zij is op 7 juni bij de Universiteit Twente gepromoveerd op het proefschrift ‘Fragile, please handle with care. Understanding and supporting professionals’ response to suspicions of child abuse and neglect’.
Ter gelegenheid van de promotie van Annemieke heeft de Academische werkplaats Jeugd in Twente op diezelfde dag een minisymposium georganiseerd over het thema Kindermishandeling; handelen van de professional.
Er waren interessante en leerzame presentaties van:
- prof. dr. Menno Reijneveld - UMC Groningen (Kindermishandeling en professioneel handelen in de JGZ),
- dr. Frank van Leerdam - Inspectie Gezondheidszorg en jeugd (Meldcode in de JGZ, last of lust) en
- prof. dr. Karel Hoppenbrouwers Katholieke Universiteit Leuven (Kindermishandeling, het Vlaamse perspectief.
Magazine 'Samen bouwen aan betere jeugdhulp'
De afgelopen 10 jaar ontwikkelden professionals uit de praktijk, beleid, onderzoek en opleidingen samen met ouders en jongeren kennis voor de jeugdsector. In ‘werkplaatsen’ werkten zij vanuit deze diverse perspectieven aan 1 doel: betere jeugdhulp. De opbrengst? Waardevolle resultaten, producten en lessen die de jeugdsector ondersteunen bij het veranderen en verbeteren. In het digitale magazine vind je een schat aan kennis voor de jeugdsector. Ontwikkeld
door professionals uit de praktijk, beleid, onderzoek en opleidingen, samen met ouders en jongeren.
Vanuit de Academische Werkplaats Jeugd in Twente startte in 2015 het project project Gezonde Kinderen in Krappe Tijden. In het digitale magazine lees je meer over dit onderzoek in het artikel 'Steun voor gezinnen met een krappe beurs'
Kennis over effectieve jeugdhulp op één plek
De dertien academische werkplaatsen jeugd en ZonMw lanceren – tijdens de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein op 24 september 2018 – met trots Werkplaatsenjeugd.nl. Dé plek die je inspireert door nieuwe kennis waarmee je in jouw regio de jeugdhulp effectiever kunt maken.
Werkplaatsenjeugd.nl
In dertien academische werkplaatsen jeugd bouwen professionals, onderzoekers, opleidingen, gemeenten samen met ouders en kinderen door heel Nederland aan effectievere jeugdhulp. Opgedane kennis is voor iedereen beschikbaar en wordt gedeeld op de nieuwe, gezamenlijke website Werkplaatsenjeugd.nl. Van uitgebreide onderzoeken, tot praktische tools en infographics. Van goede voorbeelden in de jeugdhulp, tot praktijkverhalen uit de werkplaatsen. Zodat alle gemeenten hiervan kunnen profiteren en het hen helpt in het effectiever maken van de jeugdhulp.
Ontmoet de Werkplaatsen
Ontmoet de werkplaatsen op de PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein (24 september, 1 en 8 oktober 2018) en de Voor de Jeugd Dag 2018 (5 november 2018). Kom naar onze stand voor kennis over en uit de werkplaatsen, doe mee met onze netwerktafels en bezoek de inhoudelijke presentaties van de werkplaatsen. Ook op diverse andere events maak je kennis met de werkplaatsen. Zie hiervoor de agenda op de website. Voor actuele informatie volg je ons via @WPJeugd.
Gemeenten hongerig om van elkaar te leren
Nu de eerste fase van de decentralisaties voorbij is, merk je dat gemeenten op zoek gaan naar kennis en ervaringen van anderen’, aldus Cees van Eijk, wethouder werk & inkomen, jeugd en diversiteit in Amersfoort.
In de nieuwsbrief van augustus 2018 van ZonMw noemt Van Eijk het project van AWJTwente een pareltje binnen praktijkgericht onderzoek: ‘Ik kijk dan naar Twente. Daar hebben ze vanuit de Academische Werkplaats Transformatie Jeugd een prachtproject waarbij allerlei organisaties de krachten bundelen om de ondersteuning van kwetsbare gezinnen – en dan bedoelen ze vooral gezinnen in armoede – te verbeteren. Praktijkinstellingen, gemeenten, onderzoekers en onderwijsinstellingen werken daarbij nauw samen en delen alle kennis en ervaring die ze hebben. Wat mij betreft een schoolvoorbeeld van regionale netwerkvorming.’
Binnenkort organiseren de VNG, Werkplaatsen Sociaal Domein en ZonMw regionale dagen waarin gemeenten en hun partners laten zien hoe zij werken aan een samenleving waarin iedereen naar vermogen meedoet. Met deze parade van praktijkvoorbeelden kunnen gemeenten elkaar inspireren.